top of page

Mor Ayahuasca : en resa in i det undermedvetna


Av Ola Brising


Mor Ayahuasca är från början en resedagbok jag skrev för ett drygt år sedan, under några intensiva dagar den 12 till 15 april 2023, då jag åkte till Doetinchem i Nederländerna för att göra min första Ayahuasca-resa. 

Vad jag upptäckte då, och vilket jag tror framgår tydligt i den här ljudberättelsen, är att brygden Ayahuasca har psykedelisk kraft som jag själv omöjligt kan förklara. För mig personligen blev min första resa en enormt positiv upplevelse. 

Jag hade gått igenom en längre tung period och mådde allt annat en bra när jag gav mig in på den, och faktum är att Ayahuascan gav mig ny livskraft och en betydligt positivare syn på livet, liksom gjorde mig uppmärksam på hur viktigt det är att jag också tar hand om mig själv rent fysiskt. Jag skulle faktiskt bäst kunna jämföra det med att gå igenom fem års terapi på mellan sex och åtta timmar. Så stor var den mentala vinningen. 

Så här i efterhand kan jag berätta att effekterna satt kvar länge. I tre eller fyra månader kände jag mig orubbligt positiv till det mesta i livet, men tyvärr gjorde min livssituation just då, att denna nya tro på livet långsamt bröts ner. 

Jag var på ett liknande retreat, fast över tre dagar, redan i september, men det gav inte alls samma omvälvande effekt. Tvärtom hade det tråkigt nog knappt någon effekt alls de tre nätter jag då tog Ayahuasca. Jag har också en gång det gångna året testat att äta magiska svampar utan att ha fått någon som helst effekt, så jag har faktiskt börjat undra om jag ens kommer att kunna lära mig så mycket mer av psykedeliska preparat. 

Var den här första resan att jämföra med när Obelix i serien Asterix ramlade ner i grytan med trolldryck som barn? Det är klart att det inte bör vara så, men så stark var denna första resa att jag ibland har undrat.

Idag har jag kvar insikterna jag fick då, i april 2023, men är åter i desperat behov hjälp, på grund av diverse personliga privata trauman som tär på och bryter ner mig. Vi får väl se när jag får tillfälle att återvända till Om Mij för en andra resa, och vad som kommer att hända då.Ola Brising berättar om sin upplevelse i ljudreportaget "Mor Ayahuasca" som finns på Storytel och de andra vanliga plattformarna för ljudböcker. Klicka nedan för att lyssna på Storytel. 

Comments


bottom of page