top of page

Ny bok om sorg & förlustNu är den ute : "21 dagar om sorg : din guide vid förlust"

När Örjan Grudens son Love var bara 18 år tog han sitt eget liv. Örjan kastades ned i djup förtvivlan och sorg, men som efter ett tag vändes till en styrka att ägna sitt liv åt att hedra Love och på så sätt få honom att leva vidare. Nu släpper Örjan boken 21 dagar om sorg: din guide vid förlust, där han delar med sig av de verktyg som har hjälpt honom med sin egen sorgbearbetning.


Under sitt sorgearbete hittade Örjan Gruden verktyg och strategier som fungerade för att inte bara ta honom vidare utan också för att stärka honom som människa. Det är de verktygen han nu delar med sig av i en bok som riktar sig, inte bara till alla i sorg, utan också till oss som vill närma oss en oundviklig dela av livet: sorg och förlust.

— För mig har skrivandet varit ett sätt att få Love att leva vidare, men också något jag valt att göra för att på ett sätt försvara det han gjorde mot fördomar och förenklingar. Med 21 dagar om sorg vill jag dela med mig av mina erfarenheter av sorgbearbetning, ge konkreta verktyg och framförallt visa att det går att leva vidare även efter förlusten av ett barn, säger Örjan Gruden.

Efter Loves död stod Örjan inför den svåraste prövningen i sitt liv. Men ur denna djupa förtvivlan kom också ett behov av att förstå, bearbeta och slutligen acceptera det som hänt, och Örjan påbörjade då en resa som han nu delar med sig av i denna bok.

21 dagar om sorg är en praktisk guide som kommer att ta läsaren genom olika stadier av sorg och förlust. Boken är byggd på Örjans egen erfarenhet och hans omfattande kunskap inom ämnet. I den finner man konkreta övningar och användbara insikter som kan hjälpa läsaren att navigera genom de mest komplexa känslorna och situationerna. Detta är inte en bok om att fly undan smärtan, det är en bok om att gå rakt igenom den. Om att hitta en väg genom mörkret och ut på andra sidan med en ny förståelse och en djupare acceptans av livets svårigheter.


“Det var helt annorlunda när min 18-årige son Love tog sitt liv 2020. Jag hade inte mycket till känslomässig beredskap och perioden efter hans död är den i särklass jobbigaste jag någonsin upplevt. Även om jag tidigt förstod att jag skulle överleva, vad det nu betyder i sammanhanget, insåg jag att jag behövde skaffa mig verktyg för att hantera den situation som var mig helt främmande. Jag fick ett stort och värdefullt stöd från min omgivning och utarbetade intuitivt ett förhållningssätt till förlusten. Under min vandring genom sorgen, kämpade jag med varje steg för att inte falla, en ständig påminnelse om den son jag förlorat. Men med tiden, i de sällsynta ögonblick när ljuset trängde igenom det tjocka diset, började jag alltmer kunna urskilja en väg framåt, en väg ledd av positiva minnen och mening som tidigare dolts i skuggan." – ur boken.


Örjan Gruden är entreprenör, föreläsare och författare. Han har tidigare skrivit boken Min son Love: kärleken, sorgen och självmordet.


Beställ boken här:Comments


bottom of page