top of page

Svartenbrandt: Sveriges farligaste manEn exklusiv biografi om brotten och mannen som skakade Sverige

Under fyra decennier var Lars-Inge Svartenbrandt en av Sveriges mest omskrivna brottslingar. Han kallades för Sveriges farligaste man, var inblandad i spektakulära rån, sköt med automatvapen mot poliser och rymde från fängelser. Han blev en närmast mytomspunnen person, ett monster som föräldrar skrämde sina barn med.


I media blev den bildsköne desperadon snabbt en favoritbrottsling. Det gjordes långa nyhetsinslag, skrevs otaliga artiklar och spelades även in en dokumentärfilm om honom. Han var misstänkt för mordet på statsminister Olof Palme, satt på det ökända mentalsjukhuset Säter och var trots detta under flera år en frekvent besökare på kändisfester och galapremiärer. Bland kriminella blev han en legendar. Svarten, som han kallades i folkmun, tvingades in i en roll, en roll som han under lång tid i och för sig gärna spelade och använde sig av, men som han i slutet av sitt liv desperat försökte bli av med.


Men vem var Lars egentligen? Bara hans många namnbyten speglar på ett symboliskt sätt hur han under livet förändrades som person. Då han kom till världen hette han Andersson. Då han bestämde sig för att bli bankrånare på 60-talet tog han namnet Svartenbrandt. Efter att ha skrivits ut från Säters sjukhus i början av 90-talet bytte han namn igen till Ferm och bara något år före hans död gifte han sig för tredje gången och tog efternamnet Carlander.


Men boken ”Svartenbrandt: Sveriges farligaste man” är mer än en bok om en känd kriminell. Det är en berättelse om Sverige, en bit nutidshistoria. Svartenbrandts liv och kriminella karriär går från de omskrivna barnhemmen på folkhemmets bakgård, via massrymningen från Kumla och det världskända gisslandramat på Norrmalmstorg, till polisskjutningar och det nationella traumat med mordet på Olof Palme, vidare till glamourösa kändismingel på Stureplan i Stockholm under 90-talet, för att sluta i ett 2000-tal med sociala medier och reality-TV.


Det här är en på alla sätt unik och fängslande berättelse om ett dramatiskt livsöde, men också en berättelse om landet Sverige.


Boken är skriven av journalisten Ola Brising (har tidigare spökskrivit Lars dotter Jackie Ferms självbiografi ”Rövardotter”) och den prisbelönte filmregissören Daniel Fridell (regisserar även en kommande dokumentärserie om Svartenbrandt).コメント


bottom of page